Awokado – jak wybrać najlepsze?

W powszechnej świadomości uznaje się je za warzywa, choć to przecież owoce pozbawione słodyczy – zupełnie jak pomidory. Jedno awokado drugiemu nie równe – warto wiedzieć, na co zwracać uwagę przy ich doborze, aby się nie rozczarować. Podobnie jest z przyrządzaniem.

Jako prawdziwa skarbnica witamin i mikroelementów, awokado jest owocem, do którego świat zapałał prawdziwą miłością. Niestety, nasze polskie warunki zdecydowanie uniemożliwiają jego uprawę – dlatego trafiają na nasze stoły z Kenii, Meksyku czy Hiszpanii. Poszczególne odmiany różnią się od siebie smakiem i teksturą. Rozróżnisz je przede wszystkim po skórce i kształcie.

Awokado – odmiany

W polskich sklepach najczęściej można spotkać się z pochodzącą z Kalifornii odmianą Hass. Powszechne są też Reed i Becon. Jak rozpoznać każdą z nich?

· Hass – gruba, chropowata skórka o ciemnym zabarwieniu. Może przybierać różne kształty, choć najczęściej spotykanym jest lekko podłużny. Najczęściej awokado Hass jest niewielkie;

· Reed – tę odmianę rozpoznasz przede wszystkim po okrągłym kształcie. Najczęściej ma cienką, zieloną skórkę, lekko chropowatą;

· Becon – ta odmiana ma lekko podłużny kształt. Skórka awokado Becon jest zazwyczaj intensywnie zielona i dość gładka.

Istnieje mnóstwo odmian awokado – wybierz te najlepsze!

Awokado – jak rozpoznać, czy jest dojrzałe?

Mogłoby się wydawać, że najprostszym sposobem na sprawdzenie, czy awokado jest dojrzałe, jest sprawdzenie jego miękkości. W wielu przypadkach może się jednak okazać, że skórka jest na tyle twarda, że trudno ocenić, czy miąższ jest miękki. Aby to ocenić, należy przyjrzeć się miejscu, z którego oderwano szypułkę. Jeśli jest ono wklęsłe i złote, owoc prawdopodobnie jest gotowy do spożycia. Zaschnięte może sugerować przejrzałość. Oczywiście, możesz kupić młodziutkie awokado i poczekać, aż dojrzeje w domowym zaciszu. Jeśli jednak nie chcesz czekać, dokładnie oglądaj owoce podczas zakupów.

Awokado w diecie ketogenicznej – jak je przygotowywać?

W ketogenicznym jadłospisie awokado często króluje wespół z jajkami i serem. To owoc niezwykle bogaty w tłuszcze, czemu zawdzięcza swoją kremowość. Można go wykorzystać na wiele sposobów – w deserach, sałatkach czy daniach głównych. Powszechnie uważa się, że awokado nie należy podgrzewać. Istnieją jednak przepisy, w których są one podpiekane – w zestawieniu z jajkiem i pomidorami smakują w takiej postaci naprawdę dobrze. Należy jednak wybrać odmianę Hass – inne często uwalniają przy podgrzewaniu nieprzyjemną goryczkę.

W deserach awokado sprawdza się wspaniale – zwłaszcza jako baza dla wszelkiego rodzaju keto musów. Uważaj jednak, by nie dodać go za dużo. W innym przypadku może zdominować smak przysmaku, za czym nie wszyscy przepadają.