Babka jajowata – ważny produkt w diecie ketogenicznej

Naturalnie występuje przede wszystkim w basenie Morza Śródziemnego, ale łatwo kupić ją w Polsce. Babka jajowata wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości, a przy tym jest znakomitym składnikiem diety ketogenicznej.

Sproszkowane łupiny i nasiona babki jajowatej są powszechnie stosowanym suplementem, wpływającym pozytywnie na układ pokarmowy i nie tylko. W diecie ketogenicznej stosowana jest ona jednak nie tyle ze względu na swoje prozdrowotne właściwości – choć oczywiście są one istotne – ale idealną zawartość i konsystencję, znakomicie zastępującą mąkę. Oprócz dużej dozy błonnika, jej nasiona i łuski zawierają zdrowe tłuszcze, a także proteiny. Jednocześnie, można przygotowywać z niej ketogeniczne substytuty pieczywa, które nie zawierają węglowodanów, a smakują znakomicie.

Właściwości babki jajowatej

Ta cudowna roślina wspiera trawienie, wspomagając pracę jelit. Nie należy stosować jej jednak w nadmiarze – może wtedy wykazywać właściwości przeczyszczające. Dlatego warto dbać o odpowiednie dawkowanie, zazwyczaj podane na opakowaniu. Oprócz wspomagania perystaltyki jelit, babka jajowata wykazuje również szereg innych dobroczynnych cech. Przede wszystkim, obniża poziom złego cholesterolu we krwi oraz ciśnienie. Jest również naturalnym prebiotykiem, działającym osłonowo na żołądek. Gwarantuje również uczucie sytości, co jest ważne dla osób, przebywających na różnego rodzaju dietach.

Babka jajowata w diecie ketogenicznej

Z babki jajowatej przygotujesz wspaniały chleb czy bułki ketonowe.

Ten niepozorny składnik często wykorzystuje się w charakterze składnika substytutów pieczywa i innych wyrobów zbożowych. Choć można stosować go pod postacią kapsułek, nic nie zastąpi stosowania łupin i nasion w posiłkach. Tym bardziej, że poprawiają one konsystencję różnego rodzaju potraw, zagęszczając ją i dobrze zastępując różne mąki. Można również dodawać ją do sosów i blendować wraz ze smoothie.

Doskonałe bułki czy chleb ketonowy można przyrządzić właśnie na bazie babki jajowatej. Dodając do niej jajka, ser twarogowy czy inny miękki rodzaj oraz przyprawy, można upiec naprawdę smakowity substytut dla pieczywa pszennego, idealny na śniadania i kolacje. Łuski babki jajowatej łatwo wchłaniają płyny, pęczniejąc i stając się plastyczną masą, z której łatwo można formować bułki czy inne wypieki.

Możesz przygotowywać z niej również gotowane substytuty produktów zbożowych. Dla przykładu, wiele przepisów na ketonowe ravioli czy makaron zawiera właśnie łuski tej rośliny o wielu wspaniałych właściwościach. Korzystając z niej, w zasadzie pieczesz dwie pieczenie na jednym ogniu, wzbogacając swój jadłospis o zdrowy składnik, a przy tym urozmaicając ketonową kuchnię.

Babka jajowata – zastosowanie

W zasadzie nie istnieją jakiekolwiek przeciwwskazania do spożywania babki jajowatej. Dziennie nie powinno się spożywać więcej niż 30 gram produktu. Wrażliwość poszczególnych osób na jej działanie może się różnić, dlatego warto przetestować, jak wpływa na Twój organizm, przed zwiększeniem dawki.