Bakłażan z mozzarellą


To jest mój ulubiony sposób przygotowania tego warzywa. Nic więcej nie napiszę. Kochającym tłustego bakłażana serdecznie polecam. :)


Składniki na 2 porcje

  1. mozzarella 

  2. bakłażan 1 mały

  3. oliwa z oliwek 30g

  4. harissa (najlepiej w formie pasty) wg uznania

  5. czosnek 1 ząbek

  6. tymianek suszony

  7. sól 

  8. pieprz

Sposób przygotowania

  1. Pokrój bakłażana na plastry. 

  2. Na rozgrzanej oliwie podsmaż bakłażany. 

  3. Na patelni dopraw solą i pieprzem. 

  4. Pokrojoną mozzarellę ułóż na usmażoną stronę bakłażana i smaż na wolnym ogniu. Dodaj zgnieciony ząbek czosnku.  

  5. Po rozpuszczeniu sera na bakłażanie polej go harissą w paście i postp tymiankiem. 

  6. Usmażone plastry można położyć jeden na drugim. Podawaj ze świeżym listkiem bazylii.