Chleb/bułki ketonowe

Po odstawieniu węglowodanów najbardziej tęskniłam za chlebem i bułkami. Na początku swojej przygody z dietą ketonową nieraz się złamałam tylko i wyłącznie dla małego kawałka chlebka z masełkiem. Nie tęskniłam za słodyczami, ani za ziemniakami, czy ryżem. Chleba pragnęłam najbardziej, pewnie dlatego, że sam chleb ma mnóstwo cukru, który uzależnia jak kokaina…


Znalazłam wiele przepisów na chleb nieskowęglowodanowy (nie ketonowy) i niestety nie mogłam go skosztować głównie ze względu na i tak obecną i zbyt dużą ilość węglowodanów w jednej kromce + chciałam się odchudzać, więc kaloryczność chleba też była dla mnie ważna. 

Agnieszka (nasza czytelniczka) podesłała mi przepis na bułeczki, którymi mnie poczęstowała, więc miałam okazję skosztować – były przepyszne!

Poniżej znajdziecie przepis na bułeczki Agnieszki i kilka pomysłów, jak można obniżyć jeszcze kaloryczność i zrobić z tego chlebek. Gdy zrobisz ten chleb, to nie uwierzysz, że nie jest to chleb prosto z piekarni za rogiem. Podobnie będzie z bułeczkami. Smakują jak kupione w piekarni!

Poniżej podałam składniki na bułeczki Agnieszki. Natomiast jeśli chcesz z tych bułeczek zrobić jeszcze mniej kaloryczny chlebek, to:

  • 100g mąki migdałowej zamień na 60g tłustego twarogu i 40g mąki migdałowej,

  • śmietanę 36% wymień na dobrej jakości mleko kokosowe (ja używam mleko kokosowe firmy Thai, bo nie ma żadnych substancji konserwujących i innych podejrzanych dodatków),

  • dodaj 10g łupiny babki jajowatej.

UWAGA!

  • Składniki w tym przepisie złożą się na 10 bułeczek lub na jeden mały bochenek chleba (11 kromek).

  • Kaloryczność w przepisie podałam na jedną porcję chleba, czyli 1 kromkę ważącą 40g.

  • Bułeczki należy piec około 20 minut w 205 stopniach, a chlebek około 30 minut. Używam słowa „około”, bo czas pieczenia będzie się różnił w każdej kuchni, bo mamy inne piekarniki. Obserwuj swoje bułeczki i chleb w piekarniku. Gdy już się zarumienią, to posmaruj chleb/bułki masłem i wstaw jeszcze do piekarnika na kilka minut.

  • Bułeczki i chleb podawaj ze wszystkim, z czym zapragniesz.

Ile potrzebuję czasu na przygotowanie chleba?

  • Czas całkowity: 40 minut

  • Czas przygotowania: 10 minut

  • Czas gotowania: 30 minut

  • Liczba porcji: 11

Wartości odżywcze (na porcję):

  • Kalorie: 143kcal

  • Węglowodany: 1.3g

  • Zawartość tłuszczu: 13.1g

  • Zawartość białka: 4.9g

  • Wielkość porcji: 40g

Składniki:

  1. mąka migdałowa - 40g

  2. twaróg tłusty - 60g

  3. jajka – 6szt.

  4. sól - szczypta

  5. łupina babki jajowatej - 10g

  6. proszek do pieczenia - 2,5g

  7. olej kokosowy - 50g

  8. mleko kokosowe - 30g

Instrukcje:

  1. Nastaw piekarnik na 205 stopni.

  2. Rozpuść olej kokosowy.

  3. Połącz resztę składników w misce.

  4. Roztopiony olej kokosowy dodaj do miski (nie może być gorący!).

  5. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  6. Formę wysmaruj masłem i przelej do niej wcześniej wyrobioną masę.

  7. Piecz przez około 30 minut.

  8. Pod koniec pieczenia wysmaruj chlebek/bułki masłem i zostaw w piekarniku jeszcze na 5 minut.

  9. Po wyjęciu z piekarnika przykryj formę ściereczką i pozostaw do ostygnięcia.


#keto #lchf #dietaketonowa #odchudzanie #fit #zdroweodzywianie #swiadomejedzenie #ketoprzepisy