Co przyrządzić z orzechów nerkowca?

Nie ma chyba drugich tak uniwersalnych orzechów, jak nerkowce. Dzięki miękkiej teksturze i delikatnemu smakowi, są wspaniałym składnikiem najróżniejszych dań.

Z nerkowców przyrządzisz ciasta, pasty i twarożki.

Nerkowce uwielbiają zwłaszcza osoby, będące na diecie wegańskiej, które muszą zrezygnować z wszelkiego rodzaju serów, oraz ciast i past opartych na produktach z kategorii nabiału. Te niepozorne orzechy przychodzą im na ratunek w najróżniejszych przypadkach. Wystarczy je namoczyć, a następnie zblendować, by otrzymać wspaniałą bazę do ciast bez pieczenia, imitujących sernik, czy innych dań, które potrafią prawdziwie zaskoczyć smakiem i konsystencją. Weganie wykorzystują je nawet do wytwarzania serów, które do złudzenia przypominają te, wyrabiane z różnych rodzajów mleka.


W diecie ketogenicznej orzechy nerkowca będą równie pomocne – poza jajkami i twardymi serami, ona również w głównej mierze wyklucza nabiał. Sprawdź przepisy z wykorzystaniem tych składników, które mogą okazać się urozmaiceniem w codziennej diecie.


Nerkownik


Niebywale treściwe ciasto, które w smaku do złudzenia przypomina sernik. W wersji wegańskiej spód zazwyczaj uwzględnia produkty węglowodanowe, Ty natomiast możesz przygotować go w wersji low-carb, wykorzystując zmielone orzechy włoskie i jajka. Nie wymaga ono pieczenia i obłędnie smakuje w towarzystwie najróżniejszych owocowych dodatków.


Twarożek z nerkowca


Jeśli znudziły Cię jajka, dość często spożywane w ramach diety ketogenicznej, a masz ochotę na kremową pastę, która będzie przypominała klasyczny ser, wypróbuj przepis na twarożek z nerkowca. Możesz wzbogacić go o najróżniejsze dodatki, począwszy od świeżych zielonych ziół, aż po ostre papryczki.


Masło orzechowe


A raczej jego reinterpretacja. Jeśli masz dość klasycznego masła z orzeszków arachidowych, wypróbuj zdrowszą i smaczniejszą wersję. Masło z nerkowców ma łagodniejszy smak i lżejszą teksturę. Możesz modyfikować jego smak, dodając do niego kakao i inne składniki. Doskonale sprawdza się jako składnik wszelkiego rodzaju sosów, dlatego warto mieć je w swojej lodówce.