Czekoladowe kuleczki z nutą espresso

Aktualizacja: 26 kwi 2019

Oto mój ulubiony przepis na kuleczki z nutą kawy. Ponieważ kocham espresso, to połączenie tego z kawą i wiórkami kokosowymi jest dla mnie niesamowitą przyjemnością. Moi znajomi jak tylko zrobią te kuleczki, to od razu też się w nich zakochują. Chyba coś jednak w nich jest....

Czekoladowe keto kuleczki z nutą espresso lub chili

Składniki

wariant I

  1. masło/olej kokosowy - 100g

  2. płatki migdałowe - 100g

  3. orzechy laskowe - 150g

  4. czekolada 90% - 50g

  5. wiórki kokosowe - 160g

  6. stewia min.95% gikozydy stewiolowe - opcjonalne (wg uznania)

  7. śmietana 36% - 28g

  8. espresso – 1

wariant II

  1. chilli - opcjonalne (wg uznania)

  2. kakao - do obtoczenia


Sposób przygotowania:

  1. Zmiksuj w misce masło, pokrojone na małe kawałki, orzechy laskowe, wiórki kokosowe oraz płatki migdałowe.

  2. Rozpuść czekoladę, najlepiej w małej miseczce w mikrofalówce lub w garnuszku.

  3. Wymieszaj czekoladę ze śmietaną i kawą.

  4. Przygotuj sobie talerz z wiórkami kokosowymi i połącz wszystkie składniki rękoma.

  5. Jeśli decydujesz się na wariant z chilli, nie dodawaj wiórek kokosowych. Obtocz kuleczki w kakao zmieszanym z chilli. 

  6. Następnie formuj w dłoniach okrągłe kulki, obsyp kokosem i odłóż na tacę.

  7. Włóż do lodówki na kilka godzin.

  8. Serwuj prosto z lodówki. Smacznego!