Dieta low carb – z jakimi problemami zdrowotnymi może pomóc Ci się uporać?

Aktualizacja: 1 dzień temu

W związku z tym, że jest to dość restrykcyjny sposób odżywiania, dieta low-carb niekoniecznie jest dla wszystkich. W wielu przypadkach może jednak pomóc w zmaganiach z problemem zdrowotnymi – jak nadwaga czy nadciśnienie.

Nowoczesna dieta jest w głównej mierze oparta na cukrach prostych. Nawet w produktach, które teoretycznie nie powinny go zawierać, pojawia się syrop glukozowo-fruktozowy czy mączka kukurydziana i różnego rodzaju wypełniacze. Nic dziwnego, że producenci decydują się na ich użycie – w wielu przypadkach znacznie obniża to koszt produkcji i nie wpływa negatywnie na smak i teksturę. Dieta low-carb w pewnym stopniu – choć nie tak dużym jak ketogeniczna - wymusza powrót do żywienia nieprzetworzonego. To jadłospis charakterystyczny dla naszych przodków – pozbawiony wyrobów zbożowych i innych składników, które obecnie dominują w diecie wielu osób. Nic więc dziwnego, że może wpłynąć pozytywnie nie tylko na sylwetkę, ale również stan zdrowia.

Wybór diety low-carb najczęściej motywowany jest chęcią zgubienia nadprogramowych kilogramów. To jednak nie jedyny powód, który sprawia, że coraz więcej osób się na nią decyduje. Na co jeszcze tego rodzaju jadłospis może wpłynąć pozytywnie?

Posiłki niskowęglowodanowe wpływają pozytywnie na zdrowie.

Nadciśnienie a dieta low-carb

Jako jedna z chorób cywilizacyjnych, nadciśnienie jest coraz powszechniejszym problemem wśród osób w starszym wieku – ale nie tylko. Często zmagają się z nim również osoby z nadwagą. Choć dolegliwość ta sama w sobie nie jest uciążliwa, może prowadzić do poważnych konsekwencji, jak na przykład udarów. Nowoczesna dieta pełna przetworzonych produktów bogatych w sól i cukier może zwiększać ryzyko nadciśnienia. Stawiając na żywność naturalną, pozbawioną sztucznych substancji i polepszaczy smaku, możesz zrobić wiele dobrego dla swojego organizmu, podobnie jak ograniczając ilość spożywanych węglowodanów na rzecz białka i zdrowych tłuszczów.

Cukrzyca typu 2 a dieta low-carb

Osoby chorujące na cukrzycę zazwyczaj zmagają się z tą dolegliwością do końca życia – ale odpowiednia dieta może skutecznie załagodzić jej skutki. W organizmie cukrzyków, produkcja insuliny, czyli hormonu odpowiedzialnego za obniżanie cukru we krwi, jest zaburzona. W przypadku cukrzycy typu 2, problem leży nie tylko w samej produkcji insuliny przez trzustkę, ale też jej wykorzystaniu przez ciało. W rezultacie, stężenie cukru we krwi może gwałtownie wzrastać po spożyciu posiłku, co jest dla organizmu niebezpieczne.

Dieta low-carb w połączeniu z zaleconą przez lekarza terapią, to dla cukrzyków doskonałe rozwiązanie – stosowana z konsekwencją, może odwrócić skutki choroby. Osoby zmagające się z tą dolegliwością powinny spożywać produkty o niskim indeksie glikemicznym. Co za tym idzie, powinny unikać wszelkich wyrobów mącznych czy bogatych w skrobię, jak makaron, ryż czy ziemniaki, ale też słodkich owoców.

Dieta low-carb jest sposobem odżywiania, które niesie ze sobą szereg pozytywnych konsekwencji. Nie może oczywiście zastąpić odpowiednich terapii i leków, ale stanowi znakomite uzupełnienie leczenia w wielu przypadkach.