Gofry z cukinii

Gofry z cukinii polecam wszystkim, którzy tęsknią za goframi, a nie mają ochoty na jego słodkie wariacje. Wygląd gofra po przygotowaniu jest dość specyficzny (patrz zdjęcie), ale zapewniam, że w smaku jest przepyszny. Polecam połączyć go z dodatkami takimi jak pieczarki usmażone na maśle i cebulce, boczek, ser żółty, itp. Smacznego! :-)


Składniki:

  • śmietanka 30% – 30g

  • mąka migdałowa – 20g

  • cukinia – 100g

  • jajka – 2szt

  • sól – szczypta

  • soda oczyszczona – ½ łyżeczki

Przygotowanie:

  1. Nagrzej gofrownicę.

  2. W misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.

  3. Wylej masę na gofrownicę i smaż aż do zarumienienia.

  4. Podawaj z boczkiem, pieczarkami i żółtym serem.

Wartości odżywcze:

  • Kalorie: 128 kcal

  • Tłuszcz: 8,5 g

  • Białko: 9,6 g

  • Węglowodany: 2,7 g