Jajka po benedyktyńsku, turecku czy szkocku? 3 keto przepisy

Aktualizacja: sie 3

Z pozoru wydaje się, że jajka są tak łatwe w przygotowaniu, że nawet najbardziej niedoświadczony kucharz przygotuje je z łatwością. Są jednak sposoby ich serwowania, które wymagają wiedzy i sporej dozy cierpliwości.

Jajka są dla osób przebywających na diecie ketogenicznej prawdziwym wybawieniem. Wspaniale smakują, mają uniwersalne zastosowanie, a do tego gwarantują uczucie sytości na długo. Najczęściej przyrządzamy je w postaci jajecznicy czy ,,sadzonego” - ale to tylko nieliczne sposób dziesiątek możliwości. Wiele z nich pochodzi z określonych państw czy miast. Dziś przedstawię trzy sposoby na przygotowanie jajek, które idą w parze z dietą ketogeniczną, a przy tym – cechują się obłędnym smakiem!

Jajka po benedyktyńsku

Absolutny numer jeden wśród wielbicieli brunchów. Jajko po benedyktyńsku to inaczej po prostu jajka w koszulce. Jeśli odpowiednio je przygotujesz, błonka białka powinna pokryć żółtko. Dlaczego tak przepadamy za jajkami pod tą postacią? To przede wszystkim zasługa tekstury. Tak przyrządzone, są niezwykle delikatne – białko jest ścięte, ale żółtko pozostaje płynne. Aby ugotować jajko w koszulce, musisz zagotować wodę z łyżką octu i szczyptą soli. Przed wbiciem do gotującej się wody, zrób ,,wir”, mieszając łyżką. Tak przygotowane jajka okraś sosem holenderskim z żółtek, masła i soku z cytryny. Do tego świeży szczypiorek i bekon na ketonowych bułkach – pyszności! Link do bułek:

Jajka po turecku

Wyjątkowość tego dania polega na doborze przypraw. W jajkach po turecku przebija wyraźny smak wędzonej papryki i pietruszki, która jest nieodłącznym składnikiem dań bliskowschodnich. W tym daniu również konieczne jest gotowanie w koszulce. Dodatkowy aromat nadaje mu palone masło, do którego dodaje się płatki chilli i oliwę z oliwek. Smak dania jest podrasowany sokiem z cytryny. Bez wątpienia jest to propozycja gwarantująca aromaty jedyne w swoim rodzaju. Gotowe jajka najlepiej przyozdobić świeżą natką.

Jajka w koszulkach to baza wielu przepisów keto.

Jajka po szkocku

Z północy Europy pochodzi kolejna, zdecydowanie cięższa propozycja, która idealnie wpasuje się w założenia keto jadłospisu. Mowa o jajkach po szkocku, które serwuje się w towarzystwie mięsa. Mieszkańcy Wysp Brytyjskich uwielbiają ciężkie śniadania – jeśli jednak Ty za takimi niezbyt przepadasz, możesz podać to danie na obiad czy kolację. Jajka po szkocku są gotowane na twardo. Następnie przygotowuje się mielone mięso, ugniatając je z jajkiem, przyprawami i posiekaną pietruszką. Owinięte nim obrane jajka obtacza się w panierce, a następnie smaży na złoty kolor. To doskonała propozycja dla wszystkich osób przebywających na diecie ketogenicznej, które przepadają za wyrazistymi, mięsnymi potrawami.

Istnieje tysiąc i jeden przepisów na przygotowanie jajek – trudno sobie wyobrazić bez nich gotowanie w ogóle, zwłaszcza w przypadku diety ketogenicznej. Mam nadzieję, że powyższe sposoby ich serwowania zainspirują Cię do eksperymentów!