Kaczka z chrupiącą skórką

Aktualizacja: 21 cze 2019

Miałam okazję spróbować rewelacyjną kaczkę, którą upiekła moja znajoma. Przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie zaszokował mnie swoją prostotą, ale to zachwyciło mnie najbardziej, to wyjątkowy smak kaczki i chrupiąca skórka. Składników jest mało, ale nie są one przypadkowe. Wysuszony plasterek cytryny na zdjęciu też nie jest prztpadkowy. ;) Przedstawiam Wam więc kaczkę z chrupiącą skórką :-) Składniki:

  • kaczka

  • sól himalajska albo jodowana - ok. 20g

  • pieprz kolorowy (najlepiej świeżo zmielony) - ok. 2g

  • oliwa z oliwek

  • czosnek - 2 ząbki

Przygotowanie:

  1. Wlej do garnka ok. 2 litry wody oraz wsyp sól.

  2. Następnie wymieszaj wszystko i zanurz kaczkę na około godzinę. Pamiętaj, aby ją od czasu do czasu obrócić.

  3. Po wyciągnięciu z wody, osusz kaczkę np. za pomocą papierowego ręcznika.

  4. Wymieszaj w miseczce sól i pieprz, a następnie dokładnie natrzyj taką mieszanką mięso.

  5. Wysmaruj również całą kaczkę oliwą z oliwek.

  6. Włóż mięso do naczynia żaroodpornego grzbietem do góry i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 220 st. C.

  7. Obróć kaczkę po ok. 45 min, posmaruj ją tłuszczem oraz zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 st. C.

  8. Piecz ok. 2,5 godzin, od czasu do czasu smarując kaczkę wytopionym tłuszczem żeby zachowała swoją soczystość.


#kolacja #wyjątkowyczas #bezglutenu #mięsne #odchudzanie #dietaketonowa #dietaniskowęglowodanowa #zdroweodzywianie #lunch #LCHF #paleo #domowesmaki