Keto deska serów – które wybrać?

Przechodząc na dietę ketogeniczną, musisz wyrzec się kilku dobroci – ale za to możesz do woli objadać się serem. Wszyscy wiemy, że to składnik diety, który prawdziwie uzależnia. Jakie sery wprowadzić do swojej diety, aby nieco urozmaicić stały zestaw mozzarelli, goudy i edamskiego?


W Polsce serowa tradycja nie jest zbyt rozbudowana – choć oczywiście możemy pochwalić się unikalnym na skalę europejską twarogiem i oscypkiem. Na szczęście, w supermarketach można znaleźć mnóstwo produktów z całego świata, cechujących się wyrazistym smakiem i konsystencją, które wprowadzą powiew świeżości do zdominowanej mozzarellą czy parmezanem kuchni. Czego warto spróbować? Podsuwam Wam kilka pomysłów na ciekawe sery, które z dużym prawdopodobieństwem znajdziecie na dziale nabiału w swoim sklepie – a jeśli nie, to na pewno w marketach z kuchnią świata. Podpowiadam też, jak je wykorzystać.



Manchego


Ten hiszpański ser powstaje z sera owczego i zazwyczaj można kupić go w różnych wariantach dojrzałości. Najbardziej dojrzały, staje się bardziej kruchy i smakuje wyraziście, lekko szczypiąc na języku. Tymczasem młody jest niezwykle delikatny i mleczny. Najlepiej sprawdzi się w daniach śniadaniowych – na omlecie, w zestawieniu z plastrami wędzonej szynki czy do jajek.


Provolone


Jeden z najpopularniejszych we Włoszech serów z mleka krowiego. Dostępny w wersji delikatnej i pikantnej, najczęściej serwowany jest w postaci smażonej, ciągnący się w środku. Jest dużo bardziej wyrazisty niż mozzarella.

Comte


Popularny ser francuski z niepasteryzowanego mleka krowiego. Charakteryzuje się specyficznym smakiem, delikatnym, lekko słodkawym, o intensywnie orzechowej nucie – zdecydowanie innym do słonych serów, do których jesteśmy przyzwyczajeni. Najlepiej jeść go na desce serów, do wina, wydobywającego jego aromat.


Mimolette

Ten ser łatwo rozróżnić – cechuje go bowiem intensywna pomarańczowa barwa, sprawiająca, że Mimolette niezwykle atrakcyjnie się prezentuje. Jest to twardy ser powstający z mleka krowiego o wyrazistym smaku, nieco przypominającym parmezan. Dobrze smakuje starty do różnego rodzaju grzanek.