Keto ravioli z nadzieniem cztery sery

Postanowiliście już na dobre zapomnieć o dobrociach włoskiej kuchni? Przepis, który Wam zaprezentuję, zaspokoi tego rodzaju zachcianki bez łamania założeń diety ketogenicznej.


Ravioli to mniejszy kuzyn polskich pierogów – w wersji tradycyjnej powstają one zazwyczaj z mąki pszennej z dodatkiem jajka. Istnieje jednak sposób, by przygotować je bez użycia tego rodzaju składników. W wersji z nadzieniem z czterech serów, stają się one prawdziwie aromatycznym keto daniem. Czego potrzebujesz, aby je przygotować? Mąkę pszenną możesz bez obaw zastąpić migdałową. Najtrudniej zastąpić tutaj sam gluten. Choć jajko gwarantuje sklejenie się składników, właściwą konsystencję ciastu może nadać jedynie guma guar – popularny dodatek do żywności, gwarantujący elastyczność pierożkom. Większość przepisów na keto makarony i ravioli uwzględniają jej zastosowanie. Kupisz ją w sklepach ze zdrową żywnością.

SKŁADNIKI

ciasto:

¾ szklanki mąki migdałowej

¼ szklanki mąki kokosowej

¼ szklanki wody

szczypta soli

1 jajko

2 łyżeczki gumy guar

nadzienie:

szklanka ricotty

2 kawałki startej mozzarell

¼ szklanki parmezanu

mały kawałek pokruszonej gorgonzoli


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ciasto należy wyrabiać dłońmi przez około 10 minut. Jeśli masz specjalną maszynkę do ciasta czy robot kuchenny, również możesz go wykorzystać. Aby wykonać ravioli, na wycięty kwadracik ciasta należy nałożyć łyżkę farszu, po czym przykryć go kolejnym kwadracikiem i okleić farsz ciastem. Tak przygotowane pierożki należy wrzucić do gotującej się wody i czekać, aż wypłyną na powierzchnię. Aby dodać daniu nieco świeżości, możesz polać je masłem szałwiowym i ozdobić pomidorkami koktajlowymi.