Ketogeniczne sałatki na letniego grilla – 3 pomysły

Aktualizacja: 7 dni temu

Za oknem już dawno się zazieleniło, więc czas przygotować się do sezonu grillowego. Osoby będące na diecie keto mogą swobodnie korzystać z uroków grillowania, jeśli tylko zwalczą kilka pokus. Jakie sałatki przygotować jako akompaniament dla letnich szaszłyków?

Jeśli na Twoim ruszcie króluje mięso czy ryby, na diecie ketogenicznej możesz do woli zajadać się grillowanymi przysmakami. Często jednak dodatki, które się do nich serwuje, łamią wytyczne ketogenicznego jadłospisu. Dlatego, chcąc Cię zainspirować, podsuwam trzy sprawdzone propozycje, które zasmakują każdemu.

Sałatka ziemniaczana bez ziemniaków

Ziemniaki w diecie ketogenicznej to warzywo non grata. Wielu osobom trudno jednak wyobrazić sobie grilla właśnie bez sałatki ziemniaczanej. Proponuję więc przygotować jej alternatywną wersję. Za jej bazę posłuży lekko podgotowany kalafior, świeże ogórki i surowa, drobno posiekana cebulka.

Na szczęście, w diecie keto znajdzie się miejsce dla prawdziwego króla grillowego stołu, czyli majonezu. To właśnie on najczęściej wykorzystywany jest jako dressing w sałatkach, często podrasowany różnego rodzaju dodatkami, na przykład musztardą. W sałatce ziemniaczanej (także i tej bez ziemniaków) to element obowiązkowy – i to w dość sporej ilości!

Istnieje mnóstwo przepisów na keto-sałatki, idealne na grilla!

Sałatka jajeczna z rzodkiewką

Jajka to integralny element każdego jadłospisu keto. Są smaczne, łatwo sycą i można przygotować je na milion sposobów. Jednym z nich jest sałatka jajeczna. Aby ją przygotować, przeciśnij ugotowane na twardo jajka przez praskę, posiekaj seler w drobne paski i wymieszaj z majonezem. Ja podkręcam ją porem i rzodkiewką, która nadaje nieszablonowego aromatu temu daniu.

Sałatka jajeczna dobrze będzie smakować również z dodatkiem świeżych ziół, w szczególności pietruszki lub kolendry. Dodaj do niej ulubione przyprawy i nie żałuj pieprzu!

Solidna sałatka z awokado

Awokado to wymarzony dodatek do letnich dań. Spożywa się je na surowo, nie wymaga specjalnego przygotowania i znakomicie komponuje się z wieloma smakami – słodkimi, słonymi i kwaśnymi. Doskonale sprawdzi się też w sałatce serwowanej do grillowanych mięs i szaszłyków. Proponuję zestawienie, które rozpieszcza kubki smakowe – awokado, pomidory (najlepiej prosto z przydomowego ogródka, jeśli masz do takich dostęp), ser pleśniowy, trochę ugotowanych na twardo jajek i szczypiorek. Ta sałatka zachwyci wszystkich miłośników letnich smaków!