Kogel mogel w nowej keto odsłonie

Kogel mogel jest dla mnie sentymentalną podróżą do czasów dzieciństwa. Myślę, że Ty też znasz ten smak, każdy przecież kojarzy go z dzieciństwa. Dla mnie na długo stał się zapomnianym deserem, nie z obawy przed salmonellą lecz z prostego faktu, że zawsze kojarzył mi się z niedozwolonym cukrem i słodkością, która sięga zenitu. 

Pewnego dnia zawitał w mojej jesiennej kuchni. Tym razem ponownie zaspokoił mój głód na słodkie w niecałe 5 minut.

*Tym, którzy potrzebują więcej białka polecam dodanie izolatu białka o ulubionym smaku.



Składniki na 1 porcję:

  1. śmietanka kokosowa - 150ml

  2. żółtko - 1szt. 

  3. cynamon

  4. gałka muszkatałowa

  5. szczypta kakao i/lub utarta kostka czekolady

  6. stewia - opcjonalna

Wartości odżywcze na porcję:

  • Kalorie: 313 kcal

  • Białko: 7.65g

  • Tłuszcz: 23.6g

  • Węglowodany: 3.3g

Przygotowanie:

  1. Jajka wyparzaj 2 minuty - dla pewności.

  2. Podgrzej śmietankę, jeśli chcesz, aby kogel mogel był na ciepło. 

  3. Dodaj żółtko i utrzyj masę. Możesz też zmiksować wszystko mini blenderem. 

  4. Dodaj cynamon, gałkę muszkatałową i jeśli chcesz - 4 utart3 borówki. 

  5. Masę koniecznie ubij na puszystą masę, inaczej nie będzie to kogiel mogiel.

  6. Posyp piankę szczyptą kakao lub utartą czekoladą. Gotowe!

  7. Wypij zanim na dno opadnie cynamon, gałka i ewentualnie borówki. Smacznego!