Lasagnia z cukini po mojemu

Oto kolejny bardzo prosty przepis, który idealnie sprawdzi się jako osobne danie lub dodatek do mięs. Bardzo lubię cukinie i staram się, aby często gościła w mojej kuchni. Często smażę ją na pięknie pachnącym oleju kokosowym i posypuje swoją ulubioną harissą. Ten przepis to kolejny sposób na cukinię, jest trochę tłustszy i pomimo niezbyt spektakularnego wyglądu na talerzu jest naprawdę smaczny.


Składniki (na 4 porcje):

  • cukinia - 2 szt.

  • ser żółty - 100g

  • oliwa z oliwek - 30g

  • pomidor - 1 szt.

  • oregano

  • czosnek suszony

  • sól himalajska

  • papryka ostra

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie pokrój w cienki paski i posyp solą oraz papryką.

  2. Rozgrzej patelnię i rozgrzej na niej oliwę z oliwek.

  3. Obierz ze skórki pomidor, pokrój w kosteczkę i podsmaż na patelni.

  4. Podsmażony pomidor posyp czosnkiem i oregano.

  5. Dodaj pokrojone cukinie.

  6. Gdy się zarumienią, na samym końcu posyp wszystko startym serem i poczekaj aż się roztopi. Smacznego!

Lasagne przed podaniem - może nie wygląda spektakularnie, ale jest bardzo smaczna :)