Oleje – które warto pić w diecie ketogenicznej?

Teoretycznie w diecie ketogenicznej tłuszczów nie powinno nam brakować. W praktyce – w wielu przypadkach potrzebne jest uzupełnianie olejami. A one to w większości samo zdrowie. Które warto wybrać do regularnego stosowania?

Oleje powracają obecnie do łask zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Olejowanie włosów robi furorę wśród miłośniczek i miłośników naturalnej pielęgnacji, a kilkufazowe oczyszczanie twarzy z fazą olejową to już rytuał o ugruntowanej renomie. W kontekście gastronomicznym, oleje zazwyczaj stosujemy w niewielkich ilościach, dodając je do sałatek czy smażenia. Jednak w diecie ketogenicznej, wymagającej dużej ilości tłuszczów, często pojawia się potrzeba, by spożywać znaczne większe ilości olejów niż w tradycyjnym jadłospisie. Oczywiście nie olejów trans, a tych o dobroczynnych dla zdrowia właściwościach. Które z nich warto wcielić do swojej diety?

Olej kokosowy

Wykazuje właściwości grzybobójcze i bakteriobójcze. Przyspiesza przemianę materii. Możesz pić go w formie tzw. „bullet coffee” czyli kawy wzbogaconej łyżeczką oleju kokosowego. Taki napój z rana sprawia, że zyskujesz mnóstwo energii i lepiej spalasz kalorię. Olej kokosowy obłędnie smakuje i pachnie – należy jedynie pamiętać, by wybrać wersję nierafinowaną. Ta rafinowana pozbawiona jest smaku i zapachu.

Istnieje wiele olejów, które wykazują prozdrowotne właściwości!

Olej z wiesiołka

Jako prawdziwa kopalnia Omega 6, olej z wiesiołka polecany jest w szczególności osobom zmagającym się z problemami skórnymi. Olej z wiesiołka ma też inne supermoce. Polecany jest w szczególności kobietom, zmagającym się z bólami menstruacyjnymi i mającymi problemy z zajściem w ciążę. Jego spożycie pomaga uporać się z tymi problemami, a przy okazji wzmacnia odporność, wspomaga odchudzanie i wpływa pozytywnie na gospodarkę hormonalną.

Tran norweski

Ten olej powinien znaleźć się w diecie każdego – nie tylko osób, próbujących wytrwać w ketozie. Tran norweski uzupełnia dietę o nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 oraz witaminę D3. To również kopalnia witamin A i E. Wspomaga pracę serca, wpływa pozytywnie na kondycję skóry i włosów i wzmacnia odporność.

Olej z czarnuszki

To prawdziwy król olejów, który wykazuje wiele dobroczynnych właściwości. Można go spożywać lub aplikować bezpośrednio na skórę. To wspaniale wsparcie w budowaniu odporności, ale też naturalny środek osłonowy i wspomagający w łagodzeniu alergii. To nie wszystko – olej z czarnuszki działa również zbawiennie na skórę. Wiele osób stosuje go skutecznie w walce z trądzikiem czy łupieżem. Nawet jeśli nie zmagasz się z żadnymi dolegliwościami, spożywanie oleju z czarnuszki powinno sprawić, że poczujesz się znacznie lepiej i zyskasz sporą dozę energii. Uwaga – smak tego oleju jest dość intensywny. Dlatego lepiej uważać z dodawaniem go do sałatek czy dań.