Pomysły na niskowęglowodanowe dodatki do potraw

Co wydaje się najcięższym wyzwaniem na diecie ketogenicznej? Oczywiście – rezygnacja z naszych ulubionych produktów, będących skarbnicą węglowodanów i stanowiących zazwyczaj dodatek do codziennych obiadów.

Istnieją makarony i chleby w wersji low-carb.

Nie oznacza to jednak, że nie możesz ich niczym zastąpić. Istnieje sporo przepisow, które pozwalają przygotować dania, które sprawią, że nie będziesz tęsknić za dawną dietą. Oczywiście, z początku sporo czasu musisz poświęcić się na zastanawianie się, w jaki sposób podmienić swoje ulubione elementy jadłospisu ale z czasem stanie się to naturalne. Nie trać motywacji wraz z pierwszymi zachciankami – dietę ketogenną naprawdę warto wprowadzić do swojego życia, zwłaszcza, jeśli zależy Ci na powrocie do formy.


Makaron z cukinii


Choć mogłoby się wydawać, że nic nie zastąpi pasty, tego rodzaju makaron w zestawieniu z dobrze przygotowanym sosem sprawdzi się śpiewająco w roli produktu zastępczego. Wystarczy oprószyć go parmezanem i dodać sporą ilość śmietanki. Możesz przygotować go również z wykorzystaniem innych warzyw. Warto przygotować również zapiekankę ze sporym dodatkiem sera.


Chleb niskowęglowodanowy


Brzmi jak oksymoron? Tego rodzaju chleb naprawdę istnieje! Możesz upiec go samodzielnie – jego przygotowanie wcale nie jest trudne. Jego skład opiera się w głównej mierze na jajach i mielonych orzechach i oliwie z oliwek. W asortymencie sklepów znajdziesz spory wybór tego rodzaju produktów, ale upieczenie własnego może być sporą frajdą. Tak przygotowany chleb możesz wzbogacić masłem czy serem – i keto śniadanie gotowe! Przepis na wspaniałe pieczywo znajdziesz na: https://www.ketoprzepisy.pl/post/chleb-bułki-ketonowe


Makaron low-carb


Jeśli nie interesuje Cię opcja warzywna, makaron możesz również znaleźć w wersji niskowęglowodanowej – wystarczy poszukać odpowiedniego przepisu. Dodatkową zaletą takiego produktu jest wysoka zawartość błonnika, który powinien być uzupełnieniem każdej diety. Przyrządź go oczywiście… na tłusto! Dodaj pokruszone orzechy włoskie, które w zestawieniu z kremowym sosem będą smakowały obłędnie.