Raw bites z awokado i cukini

Raw Bites to inaczej „surowe kąski”

Nie powinny zawierać glutenu i cukru, są zrobione z kilku składników, a efekt końcowy jest nie tylko pyszny ale i zdrowy. Na raw bites zapanowała moda na całym świecie. Nie lubię iść z prądem ani podążać za trendami, ale gdy po raz pierwszy usłyszałam o „surowych kąskach” i przygotowałam je u siebie w domu, to oszalałam z zachwytu (moje ślinianki też). 

Dziś przygotowałam dla Ciebie przepis na przekąskę z awokado i/lub cukinii. Awokado i cukinie kroi się w paseczki, więc śmiało możemy nazywać je „warzywnymi paluszkami”. Same paluszki po wyciągnięciu z piekarnika są przepyszne, ale sos czosnkowy bez nabiału, który dodaje paluszkom jeszcze większego charakteru i lepszego smaku. Paluszki są bardzo sycące, ale gdy już zacznie się jeść, to ciężko potem skończyć nawet, gdy żołądek mówi dość… :-)


!!! Wartości odżywcze nie uwzględniają wartości odżywczych sosu czosnkowego.

!!! Czas pieczenia może różnić się w zależności od rodzaju piekarnika.

  • Czas przygotowania: 10 minut

  • Czas gotowania: 25 minut

  • Liczba porcji: 4

Wartości odżywcze (na porcję):

  • Kalorie: 198 kcal

  • Węglowodany: 5.75g

  • Zawartość tłuszczu: 16.4g

  • Zawartość białka: 6.45g

Składniki:

  1. cukinia - 100g (1 mała)

  2. awokado - (1/2)

  3. mąka migdałowa - 50g

  4. pieprz - 1g

  5. sól - 1g

  6. oregano - wg uznania

  7. czosnek granulowany - wg uznania

  8. parmezan - wg uznania (opcjonalne)

Składniki na dip czosnkowy:

  1. majonez - 20g

  2. śmietana 18% - 30g

  3. oliwa z oliwek - 5g

  4. sok ze świeżej cytryny - odrobina do smaku

  5. ząbek czosnku - 1 mały

  6. suszona bazylia - wg uznania

Sposób przygotowania sosu - wszystko mieszamy w miseczce. 

Proporcja składników na dip jest tylko przykładem. Czasem robię bardziej śmietanowy sos, dodając tylko odrobinę majonezu. Czasem rezygnuję z bazylii. Wszystko zależy od tego, na co mam dzisiaj ochotę.


Sposób przygotowania "raw bites":

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

  2. Umyj cukinię i awokado.

  3. Pokrój warzywa w długie cienki paseczki.

  4. Przypraw solą, pieprzem, oregano i czosnkiem.

  5. Paluszki panieruj w jajku, a następnie w mące migdałowej.

  6. Połóż je na papierze do pieczenia.

  7. Piecz około 20 minut w 180 stopniach.

  8. Zwiększ temperaturę do 200 stopni i piecz przez około 5 minut, aż paluszki nabiorą brązowego koloru i staną się bardziej chrupkie.

  9. Możesz dorzucić trochę startego parmezanu i zapiec wraz z nim.

  10. Podawaj z sosem czosnkowym.