Ryby w diecie keto – co warto jeść?

Zajadanie się owocami morza i rybami w diecie ketogenicznej jest jak najbardziej dozwolone. Które z nich są najbardziej bogate w tłuszcze, a przy tym łatwe do wykorzystania w różnego rodzaju przepisach?

Choć Polska nie jest krajem, w którym ryby je się na co dzień wzorem krajów śródziemnomorskich, w dzisiejszych czasach zaopatrzenie się w gatunki z całego świata nie jest żadnym problemem. W sklepach można znaleźć mnóstwo rodzajów ryb, które doskonale sprawdzą się w diecie ketogenicznej. Podpowiadamy, które z nich są najbogatsze w zdrowe tłuszcze, a przy tym łatwe do przyrządzenia na wiele sposobów.

#1 Łosoś

To oczywisty numer jeden. Łosoś jest używany w kuchniach całego świata, od krajów skandynawskich po Japonię. Liczne zalety zdrowotne jego spożywania wynikają przede wszystkim z wysokiej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Wysoka zawartość tłuszczu sprawia, że łosoś to idealny kompan wszelkich dań spożywanych podczas diety ketogenicznej. Oczywiście, warto uważnie wybierać produkt, aby był jak najzdrowszy. Nie polecam łososi z hodowli – warto zainwestować w te wolno żyjące, nawet jeśli będzie wiązać się to z rzadszym spożyciem. Jeśli już zdecydujesz się na kupno tych hodowlanych, najlepiej wybierać te norweskie.

Łososia przyrządzać można oczywiście na wiele różnych sposobów – w tym również na surowo, jako składnik poke bowl czy sashimi. Jeśli jednak chcesz go wcielić do keto diety, najbardziej polecam Ci przyrządzenie go w śmietanowym sosie, podkręconym wyrazistą nutą nasion kolendry i trawy cytrynowej.

#2 Tuńczyk

W Polsce kojarzy nam się przede wszystkim z konserwami. Tuńczyk to jednak wspaniała ryba, zwłaszcza pod postacią soczystych steków. Idealnie sprawdza się w diecie ketogenicznej z uwagi na wysoką zawartość tłuszczu. Czerwone mięso tuńczyka pochodzi ze starszych ryb, białe natomiast – z młodszych. Spora ilość kwasów Omega 6 sprawia, że jest polecany osobom, u których podejrzewa się ich niedobór.

Tuńczyk to jedna z najczęściej stosowanych w keto diecie ryb.

Jak serwować tuńczyka? Najsmaczniejszy jest w octowych marynatach, pachnących czosnkiem. Kwaskowatość nadaje jego mięsu ciekawszy smak. Doskonale smakuje jako dodatek do sałatek. Jeśli masz w domu tuńczyka konserwowego, wystarczy pokroić go i wymieszać z surową, posiekaną cebulą i natką pietruszki. Smakuje wspaniale!

#3 Pstrąg

Cudze chwalicie, swego nie znacie – moglibyście spuentować dotychczasowe pozycje na tej liście. Oczywiście, pamiętam również o rybach, których w Polsce nie brakuje. Pstrąg to wspaniała, tłusta ryba słodkowodna, którą można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Nie jest co prawda tak tłusta jak łosoś czy tuńczyk, ale zawiera sporo cennych kwasów Omega 3.

Z uwagi na swój wyrazisty smak, pstrąg w zasadzie nie potrzebuje szczególnych dodatków. Wielu osobom smakuje po prostu pieczony w piekarniku z dodatkiem masła, a następnie skropiony cytryną. Jeśli jednak szukasz ciekawszego sposobu na przygotowanie pstrąga, polecam Ci namoczyć go w mleku i obtoczyć mąką, a następnie dodać do niego prażone migdały.