Serowy chlebek z kalafiora – przepis

Chleb jest produktem, za którym najczęściej tęsknimy na diecie ketogenicznej, a zwłaszcza w jej początkowych fazach. Ten obłędny przepis utwierdzi Cię jednak w przekonaniu, że nie ma rzeczy niezastąpionych.


Przepis na chlebek z kalafiora jest jednym z tych, który na stałe trafił do mojego jadłospisu. Jego dwie największe zalety to prostota przygotowania i smak, który jest tak wyrazisty, że pokochają go również osoby nie wdrażające keto jadłospisu, lub praktykujące jedynie dietę low carb. Można z niego uformować najróżniejsze kształty – od zwyczajnych kromek chleba po paluszki, które doskonale sprawdzą się podczas wszelkiego rodzaju przyjęć i spotkań. Wystarczy zaserwować do nich smaczny dip, na przykład guacamole czy sos z harrisą. W ten sposób przygotujesz keto przekąskę, która przypadnie do gustu nie tylko osobom na diecie.


Zamiast mąki – kalafior


Podstawową różnicą między innymi przepisami na chleb ketonowy, a tym, jest fakt, że nie wymaga on użycia typowego zamiennika mąki, na przykład zmielonych orzechów. W tym wypadku alternatywą dla niej jest kalafior – niskokaloryczne warzywo o wielu zastosowaniach. Wystarczy skruszyć go na surowo, a następnie dodać kolejne składniki i podsmażyć na patelni lub upiec. W ten sposób powstanie aromatyczny chlebek o ciągnącej się strukturze, dzięki wykorzystaniu dużej ilości sera.

Składniki:

1 duży kalafior

2 duże jajka

½ szklanki parmezanu lub innego podobnego w smaku sera

3 szklanki tartej mozzarelli

ząbek czosnku

sól pieprz


Wszystkie składniki połącz w misce. Uprzednio należy rozdrobnić kalafiora i zawijając w chusteczkę, odsączyć go z wody. Podgrzej piekarnik do 200 stopni. Na papierze do pieczenia ułóż uformowane przez siebie paluszki chlebowe. Piecz przez około 25 minut. Możesz również uformować z ciasta kromki i smażyć na patelni przez kilka minut z każdej strony.

Tak przygotowany chlebek z kalafiora możesz serwować z różnego rodzaju dipami. Doskonale sprawdzi się również jako zamiennik dla porannej kanapki. Jest aromatyczny, ciągnący się i niezwykle treściwy, a przy tym – idealny dla osób na keto diecie.