Torcik orzechowy na biszkopcie

Ola - moja bardzo dobra znajoma - poczęstowała mnie torcikiem, na którego punkcie oszalałam. Otrzymałam przepis i trochę go przerobiłam, wyszedł z tego torcik orzechowy na wspaniałym puszystym biszkopcie. Smacznego!

Przekrojony torcik orzechowy na puszystym biszkopcie

Składniki na biszkopt orzechowy:

  • zmielone orzechy włoskie – 200g

  • czysta stewia – wg uznania

  • jajka – 6 szt.

  • sól – szczypta

  • soda oczyszczona – 5g

Składniki na krem:

  • śmietana 36% – 125g

  • mascarpone – 300g

  • nasiona chia – 40g

  • izolat białka waniliowy– 20g lub czysta stewia – wg uznania

Przygotowanie biszkoptu:

  1. Nagrzej piekarnik do 180 C.

  2. Ubij białka jaj ze szczyptą soli i stewią. Po ubiciu dodaj żółtka.

  3. Na koniec dodaj orzechy z sodą.

  4. Całość wstaw do piekarnika i piecz przez około 25 minut.

  5. Po upieczeniu przekrój ciasto na pół.

Przygotowanie kremu:

  1. Ubij śmietanę na sztywno.

  2. Dodaj resztę składników delikatnie mieszając.

Po przygotowaniu kremu i biszkoptu, na jedną warstwę biszkoptu nałóż krem i przykrych go drugą warstwą biszkoptu. Wstaw do lodówki na 40 minut do pełnego schłodzenia.


Wartości odżywcze na 100g:

  • Kalorie: 345 kcal

  • Tłuszcz: 29,2g

  • Białko: 12,3g

  • Węglowodany: 10,8g