Ola - moja bardzo dobra znajoma - poczęstowała mnie torcikiem, na którego punkcie oszalałam. Otrzymałam przepis i trochę go przerobiłam, wyszedł z tego torcik orzechowy na wspaniałym puszystym biszkopcie. Smacznego!

Składniki na biszkopt orzechowy:
zmielone orzechy włoskie – 200g
czysta stewia – wg uznania
jajka – 6 szt.
sól – szczypta
soda oczyszczona – 5g
Składniki na krem:
śmietana 36% – 125g
mascarpone – 300g
nasiona chia – 40g
izolat białka waniliowy– 20g lub czysta stewia – wg uznania
Przygotowanie biszkoptu:
Nagrzej piekarnik do 180 C.
Ubij białka jaj ze szczyptą soli i stewią. Po ubiciu dodaj żółtka.
Na koniec dodaj orzechy z sodą.
Całość wstaw do piekarnika i piecz przez około 25 minut.
Po upieczeniu przekrój ciasto na pół.
Przygotowanie kremu:
Ubij śmietanę na sztywno.
Dodaj resztę składników delikatnie mieszając.
Po przygotowaniu kremu i biszkoptu, na jedną warstwę biszkoptu nałóż krem i przykrych go drugą warstwą biszkoptu. Wstaw do lodówki na 40 minut do pełnego schłodzenia.
Wartości odżywcze na 100g:
Kalorie: 345 kcal
Tłuszcz: 29,2g
Białko: 12,3g
Węglowodany: 10,8g