Wegańskie sery w diecie ketogenicznej – na co zwrócić uwagę?

Dla wielu osób przejście na dietę ketogeniczną jest spełnieniem marzeń ze względu na możliwość objadania się serami bez większych wyrzutów sumienia. A co mają począć weganie? Cóż, mogą oni sięgnąć po sery wegańskie! Jak zweryfikować, czy sprawdzą się w diecie keto?

Trudno się dziwić, że dla niektórych to właśnie dyspensa na ser jest największą motywacją do utrzymania keto diety (oczywiście, poza wspaniałą sylwetką). Życie bywa trudne, gdy stale trzeba odmawiać sobie słodkości, puszystego chleba czy talerza tagliatelle. Jest jednak w tym wszystkim pociecha. Ser! Kremowy camembert, kruchy parmezan, złoty cheddar – wszystkie te produkty są w diecie ketogenicznej na wyciągnięcie ręki.

Nie dotyczy to jednak wegan, którzy zdecydują się spróbować diety ketogenicznej. W ich przypadku, komponowanie jadłospisu jest znacznie trudniejszym wyzwaniem. Ale nie niemożliwym! Pomagają w tym coraz szerzej dostępne na rynku produkty zastępcze.

Wegańskie sery w diecie keto

Jest wiele serów wegańskich, które spełniają wymogi diety keto.

W diecie ketogenicznej wegańskiej znakomitym wsparciem są produkty imitujące wyroby zwierzęce – przede wszystkim sery. Oczywiście, nie każdy ser wegański sprawdzi się w tym jadłospisowe. Wiele z nich zawiera w sobie sporą dozę węglowodanów, co absolutnie wyklucza je z diety keto. Wystarczy wspomnieć domowy przepis na wegański ,,ser topiony”, który powstaje na bazie ziemniaka, marchewki, czosnku i nieaktywnych płatków drożdżowych. Istnieją jednak produkty, które znakomicie wpasują się w ten jadłospis. Przykładem może być wegańska feta, która najczęściej powstaje z oleju kokosowego, z dodatkiem aromatu z oliwek. Wiele wege serów dojrzewających powstaje z nerkowców czy migdałów, co również czyni je znakomitą propozycją dla wegan na diecie keto.

Oczywiście, ser serowi nierówny – składy różnią się w zależności od marki. Aby mieć pewność, że produkt na pewno spełnia wymogi diety, sprawdź jego zawartość. Co ważne, większość tego rodzaju wyrobów wzbogaconych jest witaminą B12, której często brakuje w wegańskim jadłospisie. Na ich bazie możesz stworzyć lekkie i sycące jednocześnie sałatki, które spełniają wymogi diety.

Wege sery do przygotowania w domu

Jakie sery możesz przygotować samodzielnie, przestrzegając zasad diety ketogenicznej, a jednocześnie wegańskiej? Z pewnością sprawdzi się tu przepis na wegański parmezan z migdałów. To zaledwie kilka składników – a smak jest naprawdę spektakularny. Podobnie jest z twarożkiem ze słonecznika, do którego przygotowania wystarczą namoczone nasiona, woda, przyprawy i czosnek.

Wegańskie sery bywają pyszne! Również osoby nieprzestrzegające tej diety, ale za to utrzymujące ketozę, mogą skusić się na takie przekąski w celu urozmaicenia jadłospisu. Warto poeksperymentować, szukając nowych smaków. Takie roślinne substytuty serów często okazują się smakować inaczej niż oryginały, ale wciąż pozostają smakowite!